ביוב, ברמת ההגדרה הבסיסית, הוא מערכת צינורות תת קרקעיים, אשר המטרה המוצהרת שלהם היא אחת: להביא לניקוזם של שפכים, לרוב שפכים עירוניים, ולהעבירם למקומות הייעודיים עבורם – בדרך כלל המכונים לטיהור השפכים. הנה כל מה שחשוב שתדעו על מערכות הביוב, כולל סקירה של תקלות שבהחלט מתקבלות על הדעת ביחס אליהן.
כך הכול התחיל
צריך להדגיש כבר בנקודת ההתחלה – מערכות ביוב אינן דבר חדש כלל וכלל. למעשה, יש עדות על שימוש במערכות ביוב, כולל כאלה המוגדרות כפלאים הנדסיים של ממש, כבר משחר ההיסטוריה. כבר משנים אלה, היו מגוון וריאציות של מערכות הביוב, אך עם מגמה משמעותית אחת: ככל שהזמן עבר, המערכות רק החלו להשתכלל יותר ויותר.
לאורך השנים בלט בישראל השימוש בבורות ספיגה, אפילו ביתיים, אשר נועדו לקלוט את השפכים ו”להיפטר” מהם בצורת החלחול שלהם לקרקע. עקב מגוון רחב של סיבות, בראשן הזיהום המשמעותי שנגרם בדרך זו לקרקע ולמי התהום, הוחלט לפני מספר עשורים לאסור הקמת בורות ספיגה במבנים חדשים, כמו גם על חיבור בורות ספיגה קיימים למערכות ביוב ראשיות, לרוב בצורה עירונית.
הצפות, תקלות ומה שביניהם
כיום, נועדו מערכות הביוב לשמש את האדם בשלל מובנים, ואכן – כיום הן מאפשרות ביצוע נוח של שלל פעולות, לרבות רחצה, הורדת מים באסלה או שטיפת ידיים. הבעיה העיקרית היא שאף מערכת ביוב, אפילו החדישה ביותר, אינה חסינה בפני תקלות: זה יכול להיות בלאי או פגיעה נקודתית במערכת, אך גם השלכת מוצקים שונים לתוך המערכת. אלה משבשים בצורה ניכרת את תפקוד מערכת הביוב, ועקב כך מקשים על התנהלותו השוטפת של האדם.
אז מה עושים? ובכן, כיום מוצעים לא מעט פתרונות להתמודדות עם בעיות שונות במערכת הביוב, רובם ככולם ניתנים על ידי קבלני ביוב וחברות אינסטלציה. יש כיום אמצעים לשאיבת מים או פסולת מהביוב, מה שמאפשר להתמודד עם מצבים של הצפות: ביובית, משאית הכוללת צינורות שאיבה ומיכל אגירה, היא דוגמא מובהקת לכך. פתרונות אחרים, שעשויים אף הם להתבצע באותו אמצעי, הם ניקיון הצינורות, המתבצע בדרך כלל בצורה של לחץ מים גבוה.