נושא שאיבת מים עולה לכותרות בישראל פעמים רבות בשנה נתונה, בעיקר בהקשר מצבו הרעוע של משק המים הישראלי – דבר שמביא להגבלות שונות על שאיבה ממאגרי המים. אלא שגם ברמת המיקרו, הרמה של האזרח ה”קטן”, עשויים להידרש שירותי שאיבת מים מסוג אחר: כאלה שנועדו להתמודד עם הצפות בסדרי גודל שונים. הנה כל מה שחשוב לדעת על עבודות השאיבה, הכלים המשמשים לכך והחברות שלוקחות על עצמן את המשימה בפועל.
על הקושי שבהצפות
התרחיש המרכזי בו שירותי שאיבת מים נדרשים הוא הצפות בסדרי גודל שונים. הצפות אלה עלולות להתרחש במערכות הביוב והמים השונות, אך גם בתוך המבנים עצמם, בחניונים, בחצרות ובשלל מקומות אחרים. ההצפה עצמה עלולה להיגרם עקב גורמים דוגמת בלאי של הרכיבים השונים, סתימת צינורות עקב חפצים המוכנסים לתוכם או אטימה שאינה ראויה של המבנה.
בין סכנות ההצפה, וזו נקודה מרכזית בכל קנה מידה, ניתן למנות פגיעה ברהיטים או בחפצים חיוניים, הרס תשתיות, סיכון תברואתי או אפילו אי אילו סיכונים בטיחותיים עבור האדם הנמצא באותה סביבה.
שורה ארוכה של פתרונות
החדשות הטובות הן שיש בנמצא כיום כלים מתקדמים במיוחד המבצעים את המלאכה של שאיבת מים בצורה היסודית ביותר. האמצעי הנפוץ ביותר, וכזה שבאמצעותו להתמודד גם עם הצפות בסדר גודל משמעותי או במקומות מורכבים לשאיבה, עונה לשם “ביובית”. המדובר הוא במשאית הכוללת על גביה צינורות שאיבה ומיכלי אגירה, הלוקחים את מלאכת השאיבה מספר צעדים קדימה. במבנים הכוללים בתוכם משאבות טבולות ייתכן שמלאכת ניקוז המים העודפים תתבצע באופן אוטומטי, אם כי יש לקחת בחשבון שהפתרון הזה אפשרי בעיקר במקרים פשוטים יחסית של הצפות.
חשוב לשים לב שבלא מעט מקרים, כדי לפתור את הבעיה נדרש הגורם המקצועי להתחקות אחר הגורם הספציפי המביא לה – ולו מכיוון שאחרת, הבעיה תצוץ מחדש גם לאחר ביצוע השאיבה היסודית ביותר. כאשר המקור להצפה הוא סתימה, כפי שמתרחש לא פעם, ברור שלא ניתן לוותר על פתיחת הסתימה.
באשר לבעלי המקצוע הרלוונטיים הפועלים בתחום, המדובר הוא באינסטלטורים או בקבלני ביוב. אלה מחזיקים בניסיון רב ובציוד מתקדם, דוגמת זה שתואר מעלה, מה שמאפשר לבצע את המשימה באופן היעיל והבטוח ביותר.