כל חלל עבודה נקי תורם רבות לתחושת האווירה הכלילית והנוחות של המקום, אך ישנם תחומי עבודה בהם רמת הניקיון הרבה יותר גבוהה ולהם משמעות גדולה יותר מניקיון שכולם מכירים. ישנם תעשיות רבות שבהן ניקיון וסטריליות, הם ממש הכרחיים לצורכי עבודה תקינים כמו למשל – תעשיות מזון, תעשיית התרופות, הזכוכית, מעבדות רפואיות, בבתי חולים ובעוד מקומות בהם ישנו ציוד מיוחד הרגיש לחלקיקים וזיהומים שונים. המטרה למעשה לצמצם את מספר החלקיקים למינימום ולשמור על חלל עבודה סטרילי, על ידי מסננים מיוחדים המסננים כמה פעמים את האוויר בחדר ובעזרת ציוד לחדרים נקיים.
כיצד ניתן ליצור חדרים נקיים בעזרת ציוד נכון?
ריהוט לחדרים נקיים, מיוצרים ומתוכננים בפיתוחים מיוחדים המונעים חדירת אבק והם עשויים מחומרים הדוחים אבק. מעבר לכל, הם מיועדים לסלק חומרים מסוכנים וניתן לאחסן בהם מכשור מעבדה בצורה הנכונה והסטרילית ביותר. בין מגוון הציוד אותו ניתן לראות בחדרים נקיים, ניתן למצוא מוצר בשם – “מנדף”. מתקן זה למעשה אחראי על נידוף הכימיקלים והחלקים שאינם רצויים והעלולים להצטבר בחלל החדר. מדובר בעמדת עבודה מיוחדת שמעליה ישנו פתח השואב את האוויר הקיים בכל זמן נתון ופולט אותו על ידי מכשור מיוחד אל מחוץ לחדר הנקי. דבר זה גורם לאוויר העמוס הנמצא בחלל לצאת החוצה, כך חלל החדר נשאר נקי מחלקיקים ומזהמים.
ציוד לחדרים נקיים – מה מותר להכניס ומה לא?
הכנסת ציוד לחדרים נקיים, חייבת להיות מבוקרת ויש להקפיד על כללי עבודה נוקשים על מנת לעמוד בתו התקן המחמיר ISO. פקחי מכון התקנים האחראים על תו התקן ISO, מבצעים בדיקות שגרתיות כל שנה ובודקים את רמת החלקיקים בחדרים הנקיים ואף מבצעים בדיקות פתע במהלך השנה. לכן, יש להקפיד על כללים מסוימים:
יש להכניס רק ציוד לחדרים נקיים אשר עברו חיטוי יסודי, ללבוש חליפת עבודה הכוללת כיסוי לנעלים, יש לנקות כל כלי או פריט טרם מכניסים אותו לחדר הנקי, לא להכניס מוצרים העשויים מעץ, להקפיד להסיר את חליפת העבודה ביציאה מהחדר ולא לאכול או לשתות בחלל החדר.